dissabte, 14 de novembre de 2009

Anatomia dels Origens II

             Es tracta d´una aproximació poètico-escenogràfica a les cosmovisions de diverses cultures sobre l´origen de l´univers. De fa uns anys la gent de FARTDART ens sentim atrets per la recerca d´espais i accions al voltant de la multiculturalitat. "Mallorca Pluritours" representat a "Can Alcover" de l´Obra Cultural Balear a Palma el Gener del 2008, en va ser una primera experiència, en la que els assistents eren convidats a un recorregut per les diverses "mallorques" presents i simultànies amb les que convivim. Subsaharians oferint, quasi clandestinament, fragments de poesia, una taverna del port amb mariners i putes consumits per la nostàlgia i l´alcohol tot enyorant la terra de naixement, i un zoc àrab flairat d´epècies i balls. Els turistes finalitzaven el recorregut en un espai comú, la sala de conferències de la planta baixa, amb lectures de poemes de Joan Alcover, una d´elles també llegida en Tamazight. Mallorca, la seva història i la seva llèngua, el català, en el rerefons, escenari de trobada i futur.
             Cóm treballam? Haurem de quedar per un altra dia. Caldrà ordenar un poc el taller per fer-vos entenedor el camí que ens condueix als resultats que veu i viu el públic.
             Fins aviat.

diumenge, 8 de novembre de 2009

Anatomia dels Orígens

"Cada cultura, totes les cultures, són una finestra al món. Un món que és sentit, vist, explicat a partir d’un origen, llunyà com el naixement de cada un de nosaltres. L’explicació dels orígens la bastim sobre els fonaments del deliri poètic, tan proper a l’ànima del nadó. En les preguntes fonamentals i en les respostes, s’ha volgut esbrinar l’eco del primer batec, el fundador omnipresent o el primer foc. El desconegut crida a la porta dia rere dia, potser canviant de rostre, però, sempre, infatigable, oferint-nos les mateixes preguntes"


 Aquest texte encapsala  els primers moments de l´Anatomia dels Origens, projecte que espero es farà realitat al Planetàrium de Mallorca de Costitx el proper dissabte 19 de Desembre. Espero. D´aquí a llavors us aniré fent una crònica del procés de construcció d´aquesta obra: assaigs, decissions sobre el suport àudio, coordinació, el rerafons del projecte, i més. Qué és "Anatomia dels Origens". Ben aviat aniré descapdellant-ho. Fins aviat.